Tiroid Radyofrekans Ablasyonu
  • 0

Tiroid Radyofrekans Ablasyonu

Tiroid nodülleri tiroit bezinin en sık görülen hastalıklarından biridir. Bir tiroid nodülü tiroid bezinin içindeki bir kitle, şişlik ve yumru olarak tarif edilebilir. Tiroid radyofrekans ablasyonu tedavisinde görüntüleme eşliğinde bu büyümüş nodül ısı enejisiyle küçültülür. Hastanın vücudunda bir kesi yapılmaz. Hastanede yatış gerekmez.

Tiroid Nodülü Nedir, Hangi Belirtileri Gösterir?

Tiroit nodülü, tiroit dokusu içinde oluşmuş bir kitledir. Bu nodüllerin yüzde 90 ila 95’i iyi huyludur. Kalan bölümü ise kanser riski taşır. Bazı nodüller büyüme eğiliminde olur. Nodülün boyutu 2 cm’i geçtikten sonra dışarıdan fark edilebilir. Tiroid nodülleri tedavi edilmediği/kontrol altına alınmadığı takdirde bazı riskler oluşturur; kanserleşebilir, aşırı hormon üreterek hipertiroide yol açabilir, nefes borusuna baskı yapabilir. Bu nedenle tiroid nodülü olan hastaların rutin kontrollerini yaptırmaları gerekirse radyofrekans veya cerrahi ile tedavi edilmeleri gerekir. Tiroid nodülleri şu belirtilerle kendini gösterir:

  • Boyunda şişkinlik, ağrı, rahatsızlık hissi, yutmada güçlük
  • Ses kısıklığı, seste çatallaşma
  • Nefes almada güçlük

Tiroid Tedavileri

Özelliklerine bağlı olarak tiroid nodülleri ilaç tedavisi, radyofrekans ablasyonu ve cerrahi ile tedavi edilebilir. Günümüzde tiroid nodüllerinin büyük bir kısmı radyofrekans ablasyon tedavisi ile ortadan kaldırılabilmektedir.

Radyofrekans Ablasyon Tedavisi Avantajları

Hastanın büyümüş bir tiroid nodülü varsa ve bu nodül kanser de değilse radyofrekans ablasyon tedavisi ilk başvurulacak yöntemdir. Peki, bu tedavinin avantajları nedir?

  • Komplikasyon oranı çok düşüktür.
  • Hastalar genellikle işlemin yapıldığı gün taburcu olur.
  • Genel anestezi gerektirmez.
  • Vücutta bir kesi yeri açılmaz. Boyunda bir yara izi oluşması söz konusu değildir. İnce bir iğne ile tiroide ulaşılır.
  • Tiroid fonksiyonları korunur.
  • İşlem sonrası hastanın ciddi bir ağrısı olması beklenmez.
  • İşlemden bir iki gün sonra hasta günlük yaşantısına geri dönebilir.

Tiroid Radyofrekans Ablasyon Nasıl Yapılır?

Tiroid Radyofrekans Ablasyon Nasıl Yapılır?

İşlem girişimsel radyoloji ünitesinde lokal anestezi altında, görüntüleme eşliğinde yapılır. Yaklaşık 7 mm çapında olan bir iğne ile boyun bölgesinden ultrason eşliğinde tiroide ulaşılır. Ardından kontrollü olarak ilgili kitleye ısı salınımı yapılır ve nodül mümkün olduğunca küçültülür. İşlem monitörden takip edilir. Nodülün boyutuna bağlı olarak tedavi 20-30 dakikada sonlandırılır. Radyofrekans tedavisi uygulanan nodül işlem anında küçülmez. Zaman içinde istenen boyuta ulaşmış olur. Tedavinin nihai sonucu işlemden ortalama 3 ay kadar sonra görülebilir.

Küçültülen tiroid nodülünün yeniden büyüyüp büyümeyeceği yani nüks edip etmeyeceği hastaların en önemli sorularındandır. İyi uygulanmış bir radyofrekans tedavisinden sonra nodülün tekrarlama riski oldukça düşüktür. Çünkü işlem esnasında uygulanan ısı enerjisi nodül içinde hücreleri yok eder. Ayrıca nodülün kabuğu ve nodülü besleyen damarlar da ısı enerjisine maruz bırakıldığı için bu nodülün tekrar gelişip büyümesi oldukça düşük bir ihtimaldir.

Tedavi Sonrası Süreç

Hasta işlemin yapıldığı gün taburcu olur. İşlem sonrası 2-3 gün bir miktar ağrısı ve boynunda şişlik, doluluk hissi olabilir. Gerekirse ağızdan alınan ağrı kesicilerle bu ağrı dindirilebilir.  Hasta işlemden bir hafta sonra, üç ay sonra ve 6 ay sonra kontrol randevularına davet edilir.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *